
Biely prášok sóda
Každý z nás pozná zázračný biely prášok, ktorý pridávali naše babičky do pečenia alebo ním čistili škvrny na oblečení. Ide o sódu bikarbónu. Chemicky ide o hydrogenuhličitan sodný a jej využitie je naozaj všestranné. Jej využitie poznali už v dávnej minulosti v starovekom Egypte, kedy bola využívaná na mumifikáciu a dehydratáciu mŕtvol. Dnes patrí medzi jednu z najdostupnejších surovín a v predaju býva počas celého roka. Patrí medzi najúčinnejšie prírodné čističe a odstraňovače zápachu. Ak máte na vašom oblečení škvrnu, skúste ju navlhčiť a posypať jedlou sódou.
Následne oblečenie vyperte a z výsledku budete určite prekvapený. Najčastejšie je využívaná pri pečení namiesto prášku do pečiva. Treba si však pamätať, že reaguje len v prípade, ak pripravené cesto obsahuje kyslé zložky. Taktiež je potrebné myslieť na to, že sóda veľmi rýchlo reaguje s mokrými surovinami, preto sa ju odporúča pridávať až ako poslednú prísadu. Ak ste zjedli ťažké jedlo, máte prekyslený žalúdok a trápi vás pálenie záhy, aj v tomto prípade vám sóda môže pomôcť. Patrí medzi silné regulátory kyslosti a určite vám pomôže aj pri podráždení žalúdka. Málokto by však povedal, že sódu môžeme využiť aj na naše vlasy namiesto šampónu.
Sóda bikarbóna na vlasy sa využíva namiesto suchého šampónu, kedy ju jemne vmasírujeme ku vlasovým korienkom čím vaše vlasy do pár sekúnd zmatní. Využiť ju môžeme aj ako klasický šampón. Najčastejší spôsob, ako ju aplikovať na vlasovú pokožku, je rozrobiť ju s jablčným octom. Alebo môžete zvoliť postup, kedy si pokožku hlavy najskôr sódou umyjete a jablčným octom ju následne opláchnete. Nakoniec celé vlasy opláchnite vlažnou vodou. Reakcie na jedlú sódu sú naozaj raritné a minimálne, preto je vhodná aj na citlivú pokožku. Je výborná najmä vtedy, ak vás trápia suché vlasy bez lesku. Sóda bikarbóna je naozaj všestranný pomocník, ktorý využijete všade vo vašej domácnosti.